„Wiem, co jem” – czyli odpowiedź na hasło Światowego Dnia Zdrowia. |
środa, 01 kwietnia 2015 08:08 |
Nasza szkoła chętnie odpowiedziała na apel o czynne włączenie się w przebieg tegorocznych obchodów Światowego Dnia Zdrowia. Wychowankom naszym bliskie są działania prozdrowotne. Na co dzień uczniowie wdrażani są do prezentowania świadomych postaw zdrowotnych. Służą temu liczne pogadanki dotyczące właściwego odżywiania, umiejętności zdobywania wiedzy n/t zachowań zdrowotnych, zagrożeń chorobami cywilizacyjnymi czy umiejętnego spędzania czasu wolnego. Spotkania z lekarzem-dentystą czy higienistką szkolną skutkują dbałością o higienę jamy ustnej. Pogadanki lekarza z rodzicami n/t właściwego odżywiania dzieci w wieku szkolnym ( konieczność zjedzenia kanapki zamiast drożdżówki ) wpływają na wzrost świadomości. Szkoła wpisuje się w program przeciwdziałania otyłości u dzieci poprzez między innymi propagowanie aktywności ruchowej ( zajęcia na placu zabaw przed szkołą czy w kąciku zabaw w budynku szkolnym ). W ramach kształtowania postaw prozdrowotnych niektóre lekcje przyrody odbywają się na świeżym powietrzu np. czwartoklasiści zajęcia z wyznaczania kierunków świata przeprowadzili w szkolnym ogrodzie. W naszej szkole żaden z uczniów bez powodu nie zwalnia się z lekcji wychowania fizycznego. Wielkim powodzeniem za to cieszy się program „Już pływam”, gdzie zajęcia z nauki pływania pobiera już kolejna grupa uczniów. Wkrótce będziemy mogli poszczycić się tym, że 100% uczniów opanowało technikę pływania. Tradycją stały się wyjazdy szóstoklasistów do uzdrowiska Kopalnia Soli w Bochni na pobyt nocny, gdzie aktywny wypoczynek łączony jest z profilaktyką zdrowia. Organizowanie „Zielonych Szkół” nad morzem czy w górach umożliwia dzieciom pełniejszy kontakt z przyrodą. W ciągu całego roku szkolnego wychowankowie klas młodszych uczestniczą w programach „Owoce i warzywa w szkole”, wszyscy zaś są beneficjentami programu „Szklanka mleka”. Sukcesywnie w klasach I-III przeprowadzane są akcje „Wspólne śniadanie”, „Dzień jabłka”, a chłopcy i dziewczynki z klasy II b uczestniczyli w warsztatach kulinarnych. Efektem tych działań było opracowanie przez maluchy „Ilustrowanej Książki Kucharskiej”. Tegoroczny temat „Bezpieczeństwo Żywności” zaowocował przygotowaniem przez szóstoklasistów na lekcjach informatyki plansz reklamujących zdrowy styl odżywiania, doskonałe menu dla ucznia, piramidę żywieniową. Plakaty te zawisły w salach lekcyjnych i na korytarzach szkolnych. Uczniowie czwartych i piątych klas opracowali fraszki i krótkie wierszyki reklamujące zdrowie i zdrowy styl życia. Spora grupa uczniów wzięła udział w Mediteście, czyli Ogólnopolskim teście o zdrowiu”. Uczestnicy koła ekologicznego za zadanie postawili sobie wysiew ziół do doniczek, swoją akcję nazwali „Niezłe ziółka”. Propagowanie postaw zdrowotnych i działań ekologicznych ma swoje odzwierciedlenie graficzne na gazetkach ściennych oraz w artykułach zamieszczanych w gazetce szkolnej „Echo Szkoły” bądź na stronie internetowej placówki. Zobaczcie zdjęcia z niektórych zadań zrealizowanych wokół tematu "zdrowie". |